Важко уявити, що менше століття тому люди ще не були знайомі з таким незамінним та функціональним приладом, як холодильник

Якщо сьогодні холодильна камера є необхідним атрибутом будь-якого затишного будинку, нашим прабабусям доводилося шукати інші способи збереження свіжості продуктів.

Появі холодильників сучасного формату передували століття та навіть тисячоліття досліджень, винаходів та відкриттів. Людство за свою історію пройшло шлях від льодовиків і барил зі снігом до високотехнологічних апаратів, здатних охолодити продукт за лічені хвилини.

Найдавніші холодильники
Досі достеменно невідомо, де і коли зародилися найдавніші прототипи холодильників. Історики стверджують, що таємниця збереження льоду була відома ще давнім персам. За чотири століття до нашої ери вони привозили з довколишніх гір у рідну пустелю сніг і лід, які потім розміщували в особливих сховищах.

Ці сховища, або склади, як називають їх дослідники, були дивом інженерної думки того часу. Багатошарові стіни будівель, що складаються з глини, козлиної вовни, піску та вапна, дозволяли підтримувати лід у замерзлому стані. Цікаво, що подібна стіна могла складати до двох метрів завтовшки.

Подібні споруди використовували і слуги римського імператора Нерона, відомого своєю любов'ю до чужоземних делікатесів. Спеціально для імператора було організовано спеціальні сховища, заповнені льодом. Цей лід видобувався взимку із завмерлих водойм і допомагав протягом тривалого часу зберігати вишукані страви.

Середньовічні способи охолодження
У середньовічній Кореї вкрай ґрунтовно підходили до питання збереження товарів. З масивних кам'яних блоків виготовлялися цілі бастіони, що мають чудові термоізоляційні властивості. Такі сховища отримали назву «сеогбінгго» і досі залишаються предметом захоплення археологів.

На півночі Європи з її холодними і довгими зимами питання заморожування продуктів вирішувалося саме собою. Особливо популярними були льодовики. Вони створювалися із зрубів дерев, укопаних глибоко у землю. Порожнини зрубів заповнювалися снігом та льодом. У такі крижані «ванни» і поринали необхідні продукти. Поверх зрубу викладався настил із товстим шаром землі та дерну, закриваючи стародавній холодильник від впливу тепла.

У середньовічній Європі перші приміщення, що охолоджують, з'явилися лише після того, як відомий мандрівник і дослідник Марко Поло написав книгу про свою експедицію до Китаю. Цю книгу сучасні вчені називають найважливішим етапом історії створення холодильника.

Справжній фурор справило кафе Прокоп, що відкрилося в 1686 році в Парижі. Його господар, італієць Франческо Прокопіо, зробив ціле майно на продажу морозива та різних фруктових щербетів.

А вже у XVIII столітті повсюдне поширення набули відра для вина та шампанського зі шматочками льоду. Щоправда, на той час замість звичних нам відерець з нержавіючої сталі використовувалися глибокі піали з фаянсу і порцеляни. П'яні напої подавали до столу саме в цих ємностях.

Прототипи сучасних холодильників
Пристрій Томаса Мура

Промисловість і економіка розвивалася, і тепер шафи, що охолоджують, стали необхідні не тільки при імператорських дворах і в популярних кафе, а й у повсякденному житті звичайних людей. Прародителем сучасного кухонного холодильника став пристрій, винайдений в 1803 підприємливим американцем Томасом Муром.

Томас займався виготовленням та доставкою олії, але не міг дозволити собі орендувати спеціальний транспорт. Клієнти хотіли отримувати новий товар і гідно платили за послугу. На жаль, у процесі транспортування, особливо у спекотні дні, щойно збита олія миттєво втрачала свій товарний вигляд. Бажання зберегти покупців та підштовхнуло підприємця на створення рефрижератора.

Перший прототип холодильника являв собою ємність із міцного сталевого листя. Зверху ця ємність була обгорнута кролячими шкурами, а потім поміщена в кедрову баддю. Пристосування засипалося льодом, що забезпечувало збереження олії.

Цей винахід породив безліч експериментів зі створення холодильних камер. Інженери виготовляли компресорні холодильники, які одночасно виступають не тільки морозильником, а й кондиціонером. Цікавим відкриттям став абсорбційний холодильник, що працює на основі аміаку та виробляє штучний лід. Саме абсорбційне обладнання уможливило створення справжніх морозильних складів великих розмірів.

Перші холодильники для домашнього використання
Відкриття електрики стало важливим кроком до модернізації людського будинку та побуту. Вже 1913 року було розроблено перший побутовий холодильник, який працював на електриці. Єдиним недоліком перших побутових холодильників були токсичні рідини, що охолоджують.

Проблема токсичності була вирішена вже 1926 року. Тоді датський дослідник на прізвище Стінструп продемонстрував публіці домашній холодильник, який був нешкідливим, безшумним та довговічним. Відома компанія General Electric надихнулася задумом інженера та викупила патент на його відкриття.

Після невеликого доопрацювання General Electric випустила першу серед найвідоміших моделей холодильника. Холодильник Monitor-Top надійшов у продаж у 1927 році, і за короткий термін став справжнім бестселером.

Незважаючи на те, що цей апарат коштує вдвічі дорожче за автомобіль «Ford», компанії вдалося продати понад мільйон екземплярів пристрою. Monitor-Top отримав ім'я домашньої фабрики холоду.

Це стало початковою точкою виготовлення холодильників такого вигляду як ми звикли, але про це іншим разом.