Тостер - один із небагатьох кухонних електроприладів, що зберігає монофункцію. По суті, його головне та єдине призначення – підрум'янити шматочок хліба.
Але навіть до вибору такого приладу потрібно підійти з розумом, щоб він прослужив довгий час.

Тому розберем основні аспекти, на які варто звернути увагу.

Нагріваючий елемент
Більш сучасні тостери використовують ніхромову нитку, керамічний або кварцовий нагрівач.
З точки зору користувача різниці між способами підігріву небагато: вважається, що тостер з кварцовим нагрівачем швидше розігрівається і забезпечує трохи кращу прожарювання грінкам, а також споживає менше електроенергії.
Хоча й інші варіанти не дуже поступаються. Тому єдина рекомендація, яка не викликає сумнівів, полягає в тому, що по можливості варто уникнути покупки пристрою з металевим теном. Втім, зіткнутися з таким приладом сьогодні буде не так просто: у сучасних моделях вони практично не використовуються.

Робоча камера
На сучасному ринку найбільш поширені тостери, розраховані на 1, 2 або 4 шматочки хліба. Зрозуміло, що кількість тостів, які потрібно приготувати одночасно, залежить від розміру сім'ї. Найбільш поширеними є моделі на 2 тости - ними користуються сім'ї, що складаються з 1-4 осіб. Моделі на 4 тости підходять для сімей від 2 осіб, а також для використання у невеликих офісах. Однотостові моделі розраховані на одну людину.

Потужність
Потужність переважної більшості тостерів знаходиться в діапазоні від 700 до 1300 Вт, хоча іноді можна зустріти моделі з потужністю 1,5 кВт для моделей на 2 тости і до 2-2,5 кВт для моделей на 4 тости.
Більш висока потужність дозволяє сильніше підрум'янити хліб зовні, залишивши його м'яким усередині. Розігрів на нижчій потужності протягом більш тривалого часу навпаки - підсушить хліб як зовні, так і всередині.

Програми та регулювання різних ступенів прожарювання
Цей пункт є найважливішим при виборі тостера для дому. Справа в тому, що якість тостера в першу чергу залежить від того, наскільки добре він справляється із прожарюванням хліба на різних режимах. Якісний тостер однаково добре впорається і з мінімальною прожаркою хліба, і не спалить хліб на максимальних допустимих режимах.
Тому ключовим параметром, на який варто звернути увагу при виборі тостера, зручне керування – можливість гнучкого регулювання ступенів прожарювання. Ну а оскільки переважна більшість побутових тостерів не мають можливості регулювання, наявність різних програм і режимів по суті зводиться до встановлення різних інтервалів часу, протягом яких буде підсмажуватися хліб.

Варто розглядати моделі, що дозволяють встановити від 6 і більше) різних ступенів прожарювання.

Наявність додаткових можливостей лише злегка збільшує привабливість тих чи інших моделей перед конкурентами: кнопка «скасування» є практично у всіх моделей, режим підігріву хліба або заздалегідь підсмажених тостів може виявитися зручним для тих, хто запізнився на сніданок, проте не є вирішальним під час виборів тостера. Те саме можна сказати і про режим розморожування хліба.

А ось на що потрібно звернути увагу — це наявність функції автоматичного центрування хліба в робочій камері і рівномірності прогріву/прожарювання хліба. Якщо з першою функцією в цілому все зрозуміло: при запуску процесу прожарювання хліб автоматично підтискається за допомогою тяганини і, таким чином, розміщується в найбільш «правильному» положенні щодо нагрівальних елементів, то рівномірність прожарювання визначити «на око» не вдасться.

На жаль, багато тостерів, що виглядають більш ніж симпатично при візуальному огляді, демонструють далеко не найкращий результат у тому, що стосується рівномірності прожарювання. Особливо це проявляється на максимальних режимах. В результаті користувач отримує місцями тост, який виявляється місцями пересмаженим або навіть спаленим.

Конструктивні особливості
Не рекомендовано в принципі розглядати пристрої без кнопки скасування процесу приготування, а також функції автоматичного центрування тостів. Додаткову зручність забезпечать режими підігріву та наявність спеціальних грат для розігріву випічки. Також варто звернути увагу на наявність функції, яка зазвичай називається «екстра підйому». З її допомогою з робочої камери вдасться витягти нестандартні (зменшені) шматочки хліба, не вдаючись до підручних аксесуарів типу виделок.
Важливим параметром є теплоізоляція корпусу. Справа в тому, що в процесі роботи тостери досить сильно нагріваються, а отже - якщо нагрівальні елементи розташовуються близько до металевого корпусу, то такий тостер буде досить легко обпектися.

Варто подумати також і про те, наскільки простим виявиться догляд за тостером. Металеві блискучі корпуси, безумовно, ефектно виглядатимуть на будь-якій кухні. Однак, як відомо, такі прилади особливо добре збирають відбитки пальців та всілякі бризки. Також полегшить догляд піддон для крихт.

Обирайте з розумом - смакуйте з задоволенням!