Мультиварка - потрібний прилад на сучасній кухні. Вміє варити, тушкувати, смажити і навіть випікати. Безліч функцій об’єднав один компактний пристрій.
Але ж, як вибрати мультиварку, що підійде саме вам?
Спочатку треба визначитись із об’ємом чаші. Тут все просто - відштовхуйтесь від кількості людей, на яких розрахована страва, чим їх більше, тим більшою має бути чаша. Існують різновиди від 2,5 до 7 літрів. Перш ніж купити мультиварку скороварку, зробіть вибір за наступними критеріями:
- від 2,5 до 3 літрів, якщо Ви мешкаєте один, або вдвох;
- 4-5 л. для родини із трьох-чотирьох осіб;
- від 7 літрів, якщо вас більше п’яти.
Другий параметр від якого залежить ціна на мультиварки в Україні - тип покриття посуду. Воно буває:
- керамічне;
- тефлонове.
Покриття із тефлону найбільш розповсюджене. Воно термостійке, його легко мити, продукти до нього не пристають. До недоліків можна віднести те, що тефлон дуже боїться подряпин, та термін його служби становить близько трьох років. Керамічне покриття також має антипригарні властивості. Воно більш міцне, екологічне, та стійке до механічних впливів. Серед недоліків - висока вартість, термін експлуатації 1,5 роки та неможливість використовувати у посудомийних машинах.
Третій параметр, що вартий уваги, коли перед вами постало питання - як вибрати мультиварку, це потужність нагріву.
Вона безпосередньо впливає на швидкість приготування їжі. Зазвичай сучасні моделі мають потужність від п’ятисот до 1700 Вт. Моделі із малою потужністю підходять, щоб тушкувати та готувати різні каші. Для нечисленної родини оптимальним буде варіант від 750 до 950 Ватт. А коли Вас більше чотирьох, обирайте кіловатні моделі. Чим більший цей показник, тим швидше проходитиме процес приготування страв, але на такі мультиварки ціна в Україні більша.
Важливою при виборі є кількість різноманітних програм та режимів приготування. У більшості моделей їх кількість коливається від шести до вісімнадцяти.
Основні програмні режими наступні:
- молочна каша - використовується для готування із різних видів круп;
- гречка - для різних видів круп у вигляді каші, або гарніру;
- суп - щоб варити бульони, супи-пюре, супи, крем-супи;
- тушкування - щоб приготувати основні блюда із м’яса, риби, овочів. Головною перевагою є одночасне приготування усіх продуктів.
- смаження - використовується для готування стейків, биточків, біфштексу та інших страв із риби, м’яса та овочів.
Але назвами режимів їх функціонал не обмежується, у программі “суп” можна зварити узвар, а у “гречці” будь-яку іншу кашу.
У деяких мультиварок є режим мультиповар, який дозволяє задати час та температуру готування. Завдяки чому, Ви зможете приготувати страву за особистим рецептом.
Серед корисних додаткових функцій є відкладений старт до однієї доби. Це зручно у разі, коли вранці не вистачає часу чи сил на готування сніданку. Вам варто лише закинути інгредієнти страви напередодні та встановити таймер, усе інше мультиварка зробить за Вас. В нагоді стане і режим автопідігріву, щоб зберегти страву гарячою протягом 24 годин.
Мультиварка-скороварка чи мультиварка-пароварка?
Купити мультиварку скороварку варто заради заощадження часу та електроенергії. За рахунок приготування під тиском, на усі процеси витрачається менше часу, це дозволяє зберегти усі поживні речовини та вітаміни у продуктах. Мультиварки скороварки та мультиварка пароварка стануть у нагоді прихильникам здорового харчування.
За матеріалом корпусу мультиварки розрізняють : пластикові та металеві. Перші більш дешеві, на них менше помітні подряпини, але з часом пластик темнішає та втрачає естетичний вигляд. Металеві міцніші, але і вартість їх буде вищою.
До стандартної комплектації пристроїв зазвичай входять: пластикові ложка та черпак, мірний стаканчик, книжка із рецептами та контейнер для приготування на пару.