Визначтеся з типом приладу

Зараз на ринку є чотири типи кавомашин, які підійдуть для дому: автоматичні, капсульні, ріжкові та чалдові.
Автоматичні готують каву за допомогою пари під високим тиском. У них є вбудовані кавомолки, які помітно полегшують процес. Модель такого типу підійде для любителів лате, капучино, ристрето, лунго, гарячого шоколаду та інших напоїв.

Кавомашина-автомат робить практично всю роботу без прямого втручання користувача. Достатньо завантажити в неї зерна, залити воду та молоко у відповідні резервуари. Свіже молота кава потрапляє в блок для заварювання, де пресується, а потім через нього під тиском пропускається попередньо нагріта вода.

Якщо для пристрою підходить лише кава в зернах, результат буде повністю залежати від автоматичних програм помелу. Але є більш універсальні моделі, які можуть варити напій як із зерен, так і вже з перемеленої кави. У цьому випадку можна заздалегідь вручну готувати порошок для точного підбору міцності. Цим займатимуться швидше лише гурмани, які готові витрачати час на отримання ідеального результату.

Капсульні кавоварки використовують заздалегідь підготовлені напівфабрикати, в яких може бути кава, молоко, шоколад, навіть чай або фруктові суміші. Користувачеві потрібно лише покласти таблетку в машину та натиснути кнопку.

Герметичні капсули зі спресованою кавою зберігають смакові якості продукту протягом тривалого часу. У машині упаковування проколюється, вміст роздмухується потоком повітря, а потім через продукт пропускається окріп з резервуара. Пристрої капсульного типу працюють досить швидко, а напій завжди виходить саме таким, на який ви очікуєте. Крім того, вони досить компактні та не вимагають складного догляду. До недоліків варто віднести обмежену кількість смаків у капсулах, а також їх високу вартість порівняно із зерновою та меленою кавою.

Рожкові машини частіше використовують у кав'ярнях, але цінителі напою можуть вибрати таку і для дому. Для приготування потрібно утрамбовувати перемелений порошок у ріжок - від цього залежить, який смак у результаті ви отримаєте. У деякі моделі вбудована кавомолка.

Вам доведеться підбирати помел кави й регулювати потік окропу. Гурманам сподобається контролювати кожен етап приготування, щоб одержати свій ідеальний варіант. А ось новачкам у цій справі буде непросто.

Чалдові кавомашини — це апарати з тим же ріжком, але кава в нього міститься у вже спресованій таблетці. Чалд є фільтр-пакетом на одну порцію напою. Пакет роблять з перфорованого двошарового паперу, в який поміщений подрібнений порошок.

Для збереження смаку та аромату чалди додатково пакують у фольгу. У більшості ріжкових моделей кавомашин можна використовувати й чалди.

Дізнайтеся про спосіб керування

У кавомашинах можуть використовуватись механічні регулятори, наприклад для рівня міцності та об'єму порції. Сучасні автоматичні моделі здебільшого мають зручніші електронні системи керування із сенсорними кнопками та дисплеєм.У таких апаратах можна задавати точні програми приготування, налаштовувати кількість чашок, перевіряти зношування фільтра, активувати очищення та інші процеси.

Оцініть потужність пристрою та обсяг резервуарів

Швидкість приготування кави залежить навіть від потужності пристрою. Високе значення показника дозволяє створювати необхідний тиск у насосі. Для кавоварки з об'ємом резервуара близько 2 літрів буде достатньо потужності до 1 500 Вт. А модель з більшою місткістю повинна бути відповідно потужнішою, інакше доведеться довго чекати на завершення процесу.

Пари літрів має вистачати для домашнього використання. Контейнер для зерен зазвичай вміщує близько 200 г. Більший обсяг знадобиться лише у кафе чи офісі.

Перевірте показник тиску помпи

Еспресо виходить внаслідок проходження гарячої води під тиском через спресований порошок із мелених зерен. Для підтримки тиску в кавомашині встановлений електричний насос, який повинен створювати тиск до 9 барів у фільтрі з кавою і від 15 до 19 барів на виході з помпи.

Для міцного та гарного еспресо, а також для капучино та лате оптимальний тиск – від 5 до 9 барів, а ось нижчий рівень погано впливає на смак напою. Більшість пристроїв забезпечують потрібне значення, але про всяк випадок варто перевірити цей момент.

У деяких моделях можна регулювати рівень тиску. Цей варіант стане в пригоді людям, яким подобається пити неміцну каву.

Дізнайтесь докладніше про встановлену кавомолку

Найсмачніший напій виходить із цільних зерен, які були перемелені прямо перед приготуванням. Тому вбудована кавомолка – це досить важливий елемент якісної кавомашини.

Жорна в кавомолці можуть бути металевими або керамічними. Перші міцніші та виконують свою роботу досить добре, але при перегріві метал може впливати на властивості напою. Хоча при домашньому використанні сталеві елементи навряд чи встигнуть досягти такої високої температури. Хіба що якщо готуватимете багато порцій поспіль.

Керамічні жорна працюють тихіше і не впливають на смак або аромат кави, але при цьому вони тендітніші. У пристроях преміумкласу зазвичай використовується саме цей варіант.

Виберіть тип нагрівача

Кавомашини оснащують двома типами нагрівачів – термоблоком чи бойлером. У моделі з термоблоком вода нагрівається невеликими порціями через теплообмінник. Цей метод дозволяє готувати кожну чашку кави досить швидко.

У разі бойлера відразу весь об'єм залитої води нагрівається до заданої температури. Така рідина завжди має однаково стабільні показники. Це покращує смакові якості напою, особливо рідкісних сортів. Але на нагрівання у пристроях даного типу потрібно більше часу.

Крім того, маленького за обсягом бойлера може не вистачати, наприклад, серію порцій для всієї родини.Тоді доведеться переривати процес на додавання рідини та підігрів, що в результаті зіпсує смак напою.

У моделі для будинку набагато частіше встановлюють термоблоки, а бойлери використовують у великих професійних апаратах.

Розберіться з доступними налаштуваннями

У кавомашині має бути регулювання рівня міцності, ступеня помелу та температури. Деякі пристрої дозволяють програмувати окремі рецепти індивідуально. У цьому випадку є можливість, наприклад, вибирати співвідношення води, молока та пінки для лате.

У різних виробників методи регулювання міцності напоїв різняться. Кавомашини можуть змінювати температуру і швидкість подачі води, підлаштовувати час приготування, використовувати різну кількість зерен, пропускати воду тільки по окремих ділянках спресованого порошку або по всій таблетці.

Для помелу виділяють чотири основні ступені: грубий, середній, тонкий та екстра – порошкоподібний. У кавоварки повинен бути регулятор хоча б цих основних ступенів. Чим більший помел, тим слабше виражений смак напою, з'являється кислий відтінок. А надто дрібний порошок гірчитиме, даючи палений смак.

Температура води також впливає на каву – зміни за градусами можуть розкрити додаткові відтінки смаку. Основний діапазон, що рекомендується, для заварювання становить від 90 до 96 °C. Для темної обсмажування підійде варіант нижче, а для світлої - гарячіша рідина.

Виберіть капучинатор

Капучинатор збиває молоко або вершки, створюючи повітряну піну, яка використовується в приготуванні капучино, лате та інших подібних видів кави.Ручний капучинатор – це трубка для подачі гарячої пари під високим тиском. Підставляючи посудину з молоком, можна регулювати температуру, а також висоту та щільність пінки. Саме цей метод дозволяє робити малюнки у чашці.

Пристрої з автоматичним капучинатором коштують дорожче, але роблять молочну пінку натисканням однієї кнопки. У цьому випадку молоко надходить по забірній трубці з пакета, що окремо стоїть, або вбудованої місткості.

Деякі моделі поєднують системи для ручного та автоматичного приготування піни, що дозволяє поціновувачам з прокачаними навичками вибирати, заощадити час чи зробити щось оригінальне.

Дізнайтесь про додаткові функції

Виробники кавомашин додають до основних можливостей своїх пристроїв безліч корисних та приємних опцій. Наприклад, для великої родини стане в пригоді режим одночасного приготування двох чашок напою. А для повного розкриття смаку існує попереднє змочування кави перед варінням.

Налаштування жорсткості води дозволяє пристрою визначити, коли йому час сигналізувати про появу накипу та необхідність очищення. Тут якраз приходить на допомогу система автоматичної декальцинації, яка позбавляє відкладень та кавових олій. Цей механізм допомагає продовжити термін служби техніки.

У кавомашинах може бути підставка для розігріву чашок перед варінням, що важливо для еспресо. Крім того, приємним доповненням стане система автопідтримання температури вже готового напою протягом кількох годин.

Таймер стане в пригоді на випадок, коли ви хочете отримати готові порції в певний момент. Наприклад, машина може зробити каву до сніданку. Режим енергоощадження заощадить споживання електрики, автоматично відключаючи пристрій у моменти бездіяльності.

Для накопичення відходів від варіння кави вигадали спеціальні контейнери. Вони позбавляють необхідності викидати відпрацьовані залишки після кожної чашки. А проти крапельна система виключає протікання напою в момент, коли ви знімаєте кухоль з піддона.

Нарешті, деякі моделі мають конструкцію, яка підходить для вбудовування в кухонну шафу. Це допомагає якнайкраще вписати кавомашину в інтер'єр.