Отримати прийнятний за вагою рюкзак, який не перевищував би 25% - 33% вашої маси тіла, насправді не так-то просто.

У реальному житті більшість туристів починає з того, що вирушає у свій перший похід з дуже важким рюкзаком. Гарненько пропотівши і багато чого зрозумівши за ці кілька днів, наступного разу людина бере з собою вже значно менше речей. Від разу до разу вона все краще розуміє, скільки їй потрібно теплого одягу, щоб не мерзнути ночами, скільки їжі, щоб не голодувати і так далі. Усе це називається досвід. Він цінний, незамінний і в кожної людини він свій. Проте можна значно скоротити цей шлях і не набивати зайвих гуль, якщо відразу почати вдумливо підходити до наповнення свого рюкзака.

Давайте подивимося, як розподілена вага в рюкзаку, зібраному для походу тижневої тривалості:

А. Предмети "великої трійки"
Якщо подивитися уважно на своє спорядження, то виявиться, що майже третина ваги припадає всього на три предмети: намет, спальник і сам рюкзак. Це найважчі речі в нашому арсеналі, і тут можна виграти або програти дуже багато. Тому до їхнього підбору заведено підходити з особливою ретельністю і навіть фанатизмом. Недарма навколо цих трьох предметів переламано стільки списів.

  Стандартний комплект  Полегшений комплект
1. Палатка Alexika Freedom – 3,6 кг
2 місна
MSR Huba Huba – 1,7 кг
2 місна
2. Спальник

Husky Mantilla – 1,7 кг

(Tcomf +5)

Sivera Вежа – 0,6 кг

(Tcomf +4)

3. Рюкзак

Deuter Aircontact – 2,9 кг

(85 л.)

Lowe Alpine Elbrus – 2,2 кг

(75 л.)

  8,2 кг 4,5 кг

 
Велика трійка - це та сфера, де ціна речей дійсно має велике значення. Майже всі по-справжньому легкі спальники, намети або рюкзаки коштують помітно вище середнього. Це зумовлено тим, що для їхнього виготовлення доводиться використовувати найдосконаліші з наявних на цей момент матеріалів: дуже легкі й водночас міцні тканини, найлегші утеплювачі тощо. Плюс потрібно пильно стежити за якістю виробництва, оскільки будь-яка помилка згубно відбивається на життєздатності полегшених виробів. Тож тут, на жаль, доводиться йти на певні витрати. Але, повторюся, щодо великої трійки вкладення коштів майже завжди дійсно виправдане.

B. Інше спорядження
Інша частина спорядження - це ще близько 40% ваги рюкзака. Здебільшого це відносно невеликі речі, де вага кожної рідко перевищує триста грамів. Тобто отримати рішучий виграш, замінивши один-два предмети, тут уже не вийде. Проте, і тут легко можна виграти два-три кілограми. Але тут вони набираються потроху, потроху на кожній із численних речей. Тут діє принцип - "Якщо десь можна заощадити, нехай навіть 50 г, це має бути зроблено".

Критично погляньте на кожен предмет, що лежить у вашому рюкзаку. Чи так вам потрібна в простому пішому поході крута альпіністська куртка c Gore-Tex вагою 700-800 г. Особливо якщо ви плануєте надягати її тільки під час дощу. Швидше за все, її цілком замінить легший аналог вагою 300-400 г. . Такі куртки, як правило, коштують навіть дешевше й успішно витримують по три-чотири сезони активної туристичної експлуатації. Або похідна фляга для води. Якщо її зважити, то виявиться, що вона важить близько 150 г. Якщо ви ніколи не наливаєте в неї окріп, то її легко замінить звичайна пляшка з-під мінеральної води вагою всього 40 г. І так далі... Тут щодо багатьох речей "легко" не означає "дорого".

І сама плоть і кров сучасного полегшеного туризму - це принцип уміння обходитися малим. Подумайте, чи дійсно вам потрібні в поході якісь речі. Наприклад: бінокль, сокира, рушник або навіть зайва пара шкарпеток. Питання не в тому, чи можуть вони вам знадобитися, а в тому, чи можна цього разу без них обійтися. Наприклад, наламати хмизу вручну, витерти голову запасною майкою тощо.

C. Продукти
Решта 30% ваги припадає на запас продуктів. На щастя ця частина ваги поступово тане, оскільки ми постійно щось з'їдаємо. Але в перші дні маршруту їжа вносить дуже істотну лепту в навантаження на наші плечі.

З точки зору ваги будь-який раціон (а якщо говорити туристичними словами, то "продуктова розкладка") оцінюють за тим, скільки важить середня порція продуктів у розрахунку на одну людину на день. Якщо харчуватися так само, як ми звикли це робити вдома, брати з собою безневинні дрібниці на кшталт банки консервованого горошку, кількох цибулин у суп, варення для каші, кетчуп і майонез, то вага розкладки впевнено перевалить за 1,5 кг. У підсумку, навіть у нетривалому семиденному поході це виливається у вражаючі 10 кг ваги.

Правильно складена туристична розкладка важить від 500 до 700 грамів. І це будуть цілком хороші порції, якими можна нагодувати навіть сильно зголоднілу людину. Досягається це завдяки використанню калорійних продуктів, що містять у собі мінімальну кількість води. Це всілякі каші (вівсяна, пшоняна, гречана), рис, макарони, сухе картопляне пюре, масло, сухе молоко тощо.

Сніданок   ккал в 100г
Вівсяна / Рисова каша швидк. пригот.
(2 пакетики)
80 г. 340 ккал
Молоко сухе 20 г. 480 ккал
Масло топлене 15 г. 870 ккал
Цукор (4 ч.лож.) 28 г. 400 ккал
Кава/Чай 2 г. 0 ккал
Обід    
Локшина / Картопляне пюре швидк. пригот. 80 г. 330 ккал
Сир 40 г. 350 ккал
Масло топлене 10 г. 870 ккал
Хлібці житні 16 г. 340 ккал
Сіль / Приправа "Maggi 10 овочів" 2 г. 0 ккал
Чай 2 г. 0 ккал
Цукор 14 г. 400 ккал
Цукерки 15 г. 390 ккал
Вечеря    
Гречка / Рис / Макарони 80 г. 320 ккал
М'ясо сублімоване / сушене  40 г. 500 ккал
Масло топлене 20 г. 870 ккал
Хлібці житні (4 шт.) 32 г. 340 ккал
Сіль / Приправа "Maggi 10 овочів" 2 г. 0 ккал
Чай 2 г. 0 ккал
Шоколад (1/2 плитки) 50 г. 550 ккал
Разом:  550 г. 2300 ккал


Свіжий хліб, як правило, замінюється на галети або хлібці, що стали зараз повсюдно доступними. Дуже істотний виграш у вазі дає заміна традиційних м'ясних консервів (тушонки, шпрот тощо) на сублімоване м'ясо. Його можна знайти в деяких туристичних магазинах, як у чистому вигляді, так і у вигляді готових страв. Непогана альтернатива консервам і сушене м'ясо, яке цілком можна приготувати самому.

Замість висновку

Підраховування кожного грама в рюкзаку спочатку може здатися досить дивним заняттям. Але так чи інакше будь-який досвідчений турист приходить до того з часом. Саме ретельний підбір свого спорядження і набору продуктів дає змогу потім іти свій маршрут легко і з задоволенням, замість того, щоб марно обливатися потом.

Усе викладене вище - це лише базові принципи. За необхідності ви легко можете знайти докладні керівництва зі складання продуктових розкладок, а також численні описи різних видів полегшеного спорядження. Вибирайте те, що вам до душі і те, що більше підходить до вашого стилю подорожей.