Вакууматор з'явився на українському ринку відносно недавно, тому багато користувачів часто ставлять собі питання: що це за прилад і чи так він потрібен у побуті? Зі зростанням популярності кухонних пакувальників споживачі розділилися на два табори: одні вважають цей пристрій необхідним елементом будь-якої сучасної кухні, інші ж - марнотратством або просто пустощами.

Як працює вакуумний пакувальник
Вакуумний пакувальник - це електричний прилад, який використовується для фасування харчових продуктів у поліетиленові пакети. Він дає змогу істотно продовжити термін їхнього зберігання, оскільки практично повністю відкачує кисень і створює невідповідні умови для розвитку хвороботворних мікробів.

Для проведення запаковування необхідно помістити продукт всередину спеціального пакета зі щільного поліетилену, укласти відкритий його край під кришку приладу, закрити її і дочекатися, поки пакувальник закінчить роботу. У результаті утворення вакууму пакет щільно стисне свій вміст, а по завершенню процесу пристрій надійно його запаяє.

Збереження продуктів
Вакууматор дає змогу істотно подовжити термін зберігання м'яса, риби, овочів, ягід, сиру, а також зелені, грибів і кавових зерен. Час збереження безпосередньо залежить від типу продукту: м'ясо, птиця і риба можуть зберігатися в холодильнику під вакуумом до 7 днів, а зерна кави, чай і спеції при кімнатній температурі - місяцями. Міцна упаковка дає змогу не тільки продовжити "життя", а й зберегти смак, аромат і вітаміни, що містяться в продукті, що робить таку технологію привабливою для тих, хто вважає за краще вживати в їжу тільки свіжі продукти.

Інші завдання і способи застосування
Вакуумування - це ще й спосіб розподілу продуктів за зручними порціями для приготування різних страв. Упаковка дає змогу довго зберігати заготовки як у холодильній, так і в морозильній камері, і спланувати меню на тиждень, витративши водночас лише кілька годин. Прилад активно застосовується для приготування страв у техніці Sous Vide - низькотемпературне готування у вакуумі, яке донедавна було доступне лише шеф-кухарям елітних ресторанів. Вакуум запобігає висиханню вмісту пакета внаслідок заморожування і втрати соків у процесі відтаювання. Ще одна причина популярності пакувальника - можливість замінити собою маринатор: покладіть всередину пакета м'ясо, спеції, маринад, відкачайте повітря і шашлик просочиться за лічені хвилини!